Tips zelf online afsluiten woonhuisverzekering

Als je een eigen woning hebt is het wettelijk niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Wel is het aan te raden je huis en inboedel te verzekeren. Heb je een hypotheek? Dan verplicht de bank je bijna altijd je woonhuis (de opstal) te verzekeren.

Op deze pagina tref je enkele belangrijke tips bij het afsluiten van een woonhuisverzekering.


Om het verschil te onthouden wat er onder een inboedelverzekering valt en wat onder een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) valt, kun je heel makkelijk de volgende stelregel volgen:

* opstalverzekering: alles wat aard- en nagelvast zit (en dus niet verhuisbaar is) behoort tot de opstal
* inboedelverzekering: alles wat wél verhuisbaar is behoort tot de inboedel

Zo is de keuken verzekerd via de opstalverzekering, maar de meubels via de inboedelverzekering. Er zit ook een verschil in premie van beide verzekeringen.

Glas is niet altijd standaard verzekerd. Hiervoor kun je een aparte glasverzekering afsluiten of dit apart meeverzekeren in de woonhuisverzekering. Heb je een appartement of woon je in een flat? Dan is de opstal meestal verzekerd via de verening van huiseigenaren en hoef je alleen je inboedel als onderdeel van de woonhuisverzekering te verzekeren.

Waarom je woonhuisverzekering zélf online afsluiten via Simpelverzekeren.nl?

* Direct online afsluiten
* Rechtstreeks bij de verzekeraar van jouw keuze
* Uitgebreid aanbod
* Snelle acceptatie

Bekijk hier alle woonhuisverzekeringen en verzeker je opstal of inboedel zelf simpel online rechtstreeks bij de verzekeraar van jouw keuze.

Hoe werkt een woonhuisverzekering?

Je huis is vaak je grootste en duurste bezit evenals de spullen die in je huis staan. Daar zorg je dus graag goed voor! Het zijn weliswaar maar spullen. Maar toch is het goed je te verzekeren tegen schade aan je woning en inboedel.


Twee verzekeringen zijn het belangrijkste als je je huis wilt verzekeren:

- de opstalverzekering, of woonhuisverzekering;
- de inboedelverzekering.

Wat is een opstalverzekering?

De opstalverzekering verzekert je tegen schade aan je woonhuis. Denk aan brand, inbraak en storm. Welke schaden precies zijn gedekt, verschilt per verzekeraar. Vergelijk daarom de woonhuisverzekeringen van verschillende maatschappijen. Lees ook de voorwaarden goed door, vóórdat je een woonhuisverzekering afsluit.

Opstalverzekering is verplichte verzekering

Schade aan je huis kan de waarde van het huis sterk verminderen. Terwijl je huis vaak als onderpand dient voor de hypotheek. Daarom verplicht de geldlener je meestal om een opstalverzekering af te sluiten. Bekijk alle wettelijk verplichte verzekeringen.

Wat is de waarde van je huis die je moet verzekeren?

Om een woonhuisverzekering met de juiste verzekerde dekking af te sluiten, bepaal je de verzekerde som van het huis en de inboedel. Als je huis helemaal verwoest raakt door brand of storm, wat kost het dan om het huis opnieuw te bouwen? Het totaal van deze kosten heet de herbouwwaarde. Deze waarde kan een taxateur vaststellen. Maar vaak mag je dit ook zelf doen. Om je hierbij te helpen, is er de herbouwwaardemeter. Deze krijg je van je verzekeraar of kun je online invullen bij de verzekeraar. Hiermee bepaal je snel en makkelijk de herbouwwaarde van je huis.

Waarom een herbouwwaardemeter?

Een voordeel van een herbouwwaardemeter is dat je vaak de garantie tegen onderverzekering hebt. Ben je onderverzekerd? Dan heeft dit een nadelige invloed op de schade-uitkering. Oók als de schade lager is dan de verzekerde som. Voorkom onderverzekering dus en vraag desnoods om hulp bij het invullen van de juiste gegevens!

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering verzekert de schade aan je spullen die je in en om je huis hebt. Schade ontstaat door bijvoorbeeld inbraak, brand of storm. Heb je al een inboedelverzekering? Let dan op!

* Zorg dat de inboedelverzekering ‘meeverhuist’ naar de nieuwe woning. Want krijg je schade terwijl de polis nog op het oude adres staat, dan kan dat problemen geven bij de schade-uitkering. Vraag bij je verzekeraar na of beide huizen tijdens de verhuisperiode gedekt zijn.
* Kijk of je in je nieuwe huis eventueel het verzekerd bedrag verhoogt moet worden omdat je nieuwe of duurdere spullen hebt aangeschaft.

Wat is de waarde van de inboedel?

Als je voor de eerste keer een inboedelverzekering afsluit, dan stel je de waarde van de inboedel vast. Het gaat hierbij niet alleen om de grote zaken zoals meubels of TV. Denk ook aan de inhoud van de keuken, je boeken, CD's, DVD's of kleren. De inboedelwaardemeter helpt je hierbij. Ook deze kun je opvragen bij de verzekeraar of online invullen. Net zoals met de herbouwwaardemeter krijg je door gebruik te maken van de inboedelwaardemeter ook vaak een garantie tegen onderverzekering.

Krijg ik de nieuwwaarde terug bij schade?

Het is altijd aan te raden welke schade je nu precies vergoed krijgt door de inboedelverzekering. Dit staat in de polisvoorwaarden van de verzekering vermeld. Een verzekeraar keert namelijk zelden het bedrag uit wat je er ooit voor betaald hebt of waarvoor je het nu in de winkel kan kopen, omdat er altijd 'afgeschreven' wordt op de spullen.

Afschrijving van de waarde van je inboedel gebeurt bijvoorbeeld op je computer, printer of hifi-installatie. Maar ook bij kleding wordt van de nieuwwaarde een bedrag afgetrokken voor afschrijving. Hoeveel dat is, kun je dus altijd aan de verzekeraar vragen of in de polisvoorwaarden nalezen.

Wel of geen glasverzekering bij de woonhuisverzekering?

De meeste inboedelverzekeringen dekken ook schade aan ramen in je huis of garage. Het is dus niet altijd nodig om een aparte glasverzekering te sluiten. Kijk dit goed na want het is jammer als je je dubbel verzekert en dus teveel premie betaalt.

Wel of geen kostbaarheden- of computerverzekering afsluiten?

De inboedelverzekering biedt meestal een beperkte dekking voor kostbaarheden. Vaak zijn sieraden of kunst, antiek of bepaalde instrumenten meeverzekerd tot een maximumbedrag. Controleer dus goed of dat bedrag voldoende voor je is. Je kunt eventueel een aanvullende kostbaarhedenverzekering sluiten.

Woonhuisverzekering vaak een pakketverzekering

Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om alle benodigde woonhuisverzekeringen onder te brengen in één pakket. Dat heeft natuurlijk enkele belangrijke voordelen bij het afsluiten van de woonhuisverzekering:

- geen kans op dubbele verzekeringen;
- geen kans op tekorten in de dekkingen;
- oplopende premiekorting als je meer verzekeringen in het pakket afsluit;
- alle polissen in één map bij de hand.

Waarom je woonhuisverzekering zélf online afsluiten via Simpelverzekeren.nl?

* Rechtstreeks bij de verzekeraar
* Direct online afsluiten
* Uitgebreid aanbod
* Snelle acceptatie

Bekijk hier alle woonhuisverzekeringen en verzeker je opstal of inboedel zelf simpel online rechtstreeks bij de verzekeraar van jouw keuze.