Aanbevolen verzekeringen

In basis kan iedere meerderjarige vrijwillig verzekeringen afsluiten. Of dit nu online gedaan wordt of via een tussenpersoon. Nederlanders houden niet van risico met als gevolg dat er massaal verzekeringen worden afgesloten. Het afsluiten van verzekeringen wordt ook steeds vaker online gedaan.

Er zijn een drietal wettelijk verplichte verzekeringen. Alle andere verzekeringen kun je vrijwillig zelf afsluiten, waarbij sommige verzekeringen zeker aan te bevelen zijn als je zelf niet voldoende spaargeld hebt of andere manieren om de kosten die je kunt verzekeren zelf te voldoen.

De verplichte verzekeringen zijn de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering auto, een opstalverzekering eigenhuis met hypotheek en een zorgverzekering.

Verzekeringen zijn en blijven belangrijk.

Stel je eens voor dat je een auto-ongeluk krijgt en je niet verzekerd bent. Of dat je kind de garage van de buren in brand steekt? Of dat je huisdier onverwacht een hele dure operatie moet ondergaan? Ongelukken en medische zorg kunnen snel tienduizenden euro's kosten. Ook stijgt de claimcultuur in Nederland naar Amerikaans voorbeeld, dus een goede aansprakelijkheidsverzekering voor jou en je gezin kan zeer veel leed voorkomen.

Aanbevolen verzekeringen en tips voor risico's die vaak te groot zijn om zelf te kunnen dragen:

Levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering

Een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering wordt meestal samen met een hypotheek afgesloten. Zodat bij overlijden de levensverzekering een bedrag uitkeert waarmee de hypotheekschuld al of niet gedeeltelijk kan worden ingelost. Ook huurders sluiten steeds vaker een overlijdensrisicoverzekering af omdat ook hun partner natuurlijk huurverplichtingen heeft na overlijden van de partner.
tips afsluiten levensverzekering

Allrisk autoverzekering

Een allrisk autoverzekering wordt aangeraden als er een nieuwe auto wordt aangeschaft en er niet direct na een total-loss genoeg geld is om weer exacte dezelfde auto opnieuw te kopen. In de meeste huishoudens is dit niet het geval en daarom wordt een allrisk autoverzekering dan aanbevolen. Bij het afsluiten van een autoverzekering moet er altijd de verplichte WA-verzekering worden afgesloten. Schade aan de eigen auto kan je verzekeren met casco-autoverzekering.
tips afsluiten autoverzekering

Doorlopende reisverzekeringen

Ga je langer dan 21 dagen of meerdere keren per jaar op vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger en de meeste logische keuze voor reisverzekerng. Daarnaast is het ook nog eens heel gemakkelijk. Je hoeft namelijk niet steeds als je op reis gaat een aparte reisverzekering af te sluiten. Met een doorlopende reisverzekering ben je gedurende het hele jaar verzekerd voor al jouw buitenlandse reizen en reizen in Nederland. Een doorlopende reisverzekering kun je vrijwel altijd online afsluiten.
tips afsluiten reisverzekering

Rechtsbijstandsverzekeringen

Voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit, is het goed om de premies en de polisvoorwaarden van verschillende rechtsbijstandverzekeringen te vergelijken. Een rechtsbijstandverzekering bestaat meestal uit verschillende rubrieken, zoals wonen en verkeer. Je verzekerd je dan van juridische ondersteuning als je bij een gerechtelijke procedure betrokken raakt. Je kunt een rechtsbijstandverzekering natuurlijk uitbreiden met bijvoorbeeld hulp bij arbeidsconflicten. Omdat de jaarpremie van een rechtsbijstandverzekering meestal maar evenveel kost als slechts één uur juridische hulp, is deze verzekering zeker aan te bevelen.
tips afsluiten rechtsbijstandverzekering

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering afsluiten is niet altijd nodig. De begrafenis of crematie kan bijvoorbeeld van spaargeld betaald worden. Maar sparen voor de uitvaart vinden veel mensen moeilijk. Daarom verzekeren veel mensen zich via een uitvaartverzekering en is deze verzekering aan te bevelen als je geen of weinig spaargeld hebt. Hiermee verzeker je de de kosten voor een uitvaart. Je laat je nabestaanden dan niet achter met de hoge kosten voor jouw begrafenis of crematie. Je betaalt premie en als je overlijdt, wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd waarmee de uitvaart betaald kan worden.
tips afsluiten uitvaartverzekering

Woonhuisverzekering

Ook een inboedelverzekering als onderdeel van woonhuisverzekeringen is een aanbevolen verzekering. Het kan iedereen overkomen: brand, waterscahde of inbraak. De inboedelverzekering dekt dan de schade aan bijvoorbeeld meubels en sieraden of van verloren gegane inboedel. De inboedelverzekering wordt meestal als pakketverzekering samen met de opstalverzekering afgesloten als woonhuispakketverzekering.
tips afsluiten woonhuisverzekering


Wat kun je allemaal verzekeren?

Tegenwoordig kan bijna alles verzekerd worden en dat gaat heel ver. Zo zijn er verzekeringen tegen slecht weer, voor annulering van de bruiloft, alimentatieverzekeringen, verzekeringen voor laptop, I-Pad of Smartphone, huisdierverzekeringen, tandartsverzekering, fietsverzekeringen, camperverzekeringen of verzekeringen voor een instrument of schilderij. Het grootste deel van de aangeboden verzekeringen zijn niet verplicht en kun je dus vrijwillig afsluiten.

Verzekeringen beschermen je tegen ongewenste en onvoorziene situaties die veel geld kunnen kosten. Als je goed verzekerd bent, vallen de financiële gevolgen meestal gelukkig mee.

Bij het maken van een keuze of je een verzekering al of niet online wilt afsluiten, is het van belang om je af te vragen of de kosten die je gaat verzekeren ook zelf gedragen zouden kunnen worden. Ook is het belangrijk welke voorwaarden er worden gesteld, voordat de verzekering uitkeert. Lees daarom altijd de verzekeringsvoorwaarden en vraag diverse offertes op voor dezelfde verzekering bij verschillende verzekeraars.