Opzeggen autoverzekering en voorbeeldbrief

Je autoverzekering opzeggen is niet altijd mogelijk of eenvoudig. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet over de momenten waarop je een autoverzekering kunt opzeggen.

1. Verkoop van voertuig
Als je jouw auto verkoopt kun je de autoverzekering ook opzeggen. Het kan zijn dat de verzekeraar het vrijwaringbewijs wil zien als bewijs van verkoop.

2. Einde contract
Normaal gesproken kun je een autoverzekering alleen opzeggen binnen de opzegtermijn. In je polisvoorwaarden staat wat de opzegtermijn is voor jouw autoverzekering.

3. Dagelijks opzeggen
Bij een klein aantal autoverzekeraars is het mogelijk om je autoverzekering op ieder moment op te zeggen. Dit kan onder andere bij de verzekeraars AllSecur, ANWB, Ditzo en InShared. Bij de autoverzekeringen van deze verzekeraars hoef je geen rekening te houden met de opzegtermijn.

4. Stilzwijgend verlengen
Veel autoverzekeraars doen niet (meer) aan stilzwijgende verlenging. Dit houdt in dat je op de hoogte wordt gebracht van een aflopend contract. De verzekeraar doet je dan een nieuw voorstel. Je bent niet verplicht hier op in te gaan.

5. Bedenktijd bij afsluiten
Een nieuwe verzekering opzeggen kan binnen 14 dagen nadat je de polis hebt ontvangen. Hierbij hoeft geen reden opgegeven te worden en alle eventueel betaalde premies en kosten krijg je terug.

Je kunt een autoverzekering niet opzeggen op basis van bedenktijd wanneer er op de verzekering al een schade is geclaimd.

Hoe kun je een verzekering opzeggen?
Het opzeggen van een autoverzekering verschilt per maatschappij. De ene verzekeraar ontvangt liever een brief. Bij de ander volstaat een telefoontje of een mailtje. Vrijwel alle verzekeraars accepteren de brief, dus raden wij aan om een brief te schrijven wanneer je een verzekering gaat opzeggen. Bewaar een kopie voor jezelf zodat je altijd ee bewijs hebt van je opzeggingsverzoek.

Download hier een voorbeeld van een opzegbrief.

Waarom je nieuwe autoverzekering online afsluiten via Simpelverzekeren.nl?

* Uitgebreid aanbod
* Direct online afsluiten
* Gratis premiebereking 12.000 verzekeringen
* Rechtstreeks bij de verzekeraar van jouw keuze
* Meestal directe acceptatie

Bekijk hier de online autoverzekeringen. Verzeker je auto zelf simpel online rechtstreeks bij de verzekeraar van jouw keuze.